Een zonnig begin en een nat einde van het weekend

Nadat we wat konden uitslapen hebben we een (koude) douche genomen, er is namelijk geen warm water. Daniëlle heeft de voorkeur om dit ’s ochtends te doen als zij haar lenzen nog niet in heeft, dan ziet ze namelijk niet zoveel van de bruine aarde en de lekkende kraan die haar badkamer er vies uit laten zien.

We begonnen de ochtend rustig, Mariska heeft een handwas gedaan en Daniëlle heeft gelezen en ondertussen van de natuur genoten. Zo rond het middaguur was het aan het onweren en kwam er zelfs een regenbui. Helaas Mariska’s kleren weer nat.

Toch gingen we naar het meer want daar valt bijna nooit regen. Twee nonnen en één pater namen ons mee naar het meer. Wel werd dringend vermeld dat we ons wat bedekt moesten bekleden op het strand.

Het was ruim een uur rijden naar het meer door een prachtige omgeving vol bergen en vergezichten. Kerken zien we ook veel in de dorpen, want Malawi is een erg christelijk land. We zagen veel mensen onderweg, vrouwen droegen hun kinderen op de rug in chitenche doeken, wonderlijk om te zien met wat voor gemak ze hun kind op hun rug binden. Chitenche doeken worden voor van alles en nog wat gebruikt: Als draagdoek, als rok, om boodschappen te vervoeren om schoon te maken etc. Het vervoeren van boodschappen of andere spullen wordt veelal op hun hoofd gedaan. Ook kinderen leren dit al van jongs af aan.

Het meer is zo groot dat het eruit ziet als een zee (je ziet de overkant niet en er zijn golven), maar je hebt niet de ongemakken van al het zout in je mond en aan je lijf. Hier hebben we ons in de middag goed vermaakt! De nonnen kochten nog vis, welke net gevangen was die dag en zelfs nog in het bootje lag. De pater hebben we niet gezien aan het meer, we denken dat hij de middag in de auto (slapend?) heeft doorgebracht.

De avond sloten we af met eten bij de paters. Er was weer een onbekende groente voor Daniëlle, namelijk okra. Na het eten hebben we nog wat tv gekeken bij hen aangezien er geen stroom was bij ons, de paters hebben zonnepanelen.

Zondag werden we gewekt door een enorme hoosbui die uiteindelijk bijna de hele dag aanhield. Beetje gek idee aangezien we in het droge Afrika zijn. Het regenseizoen is blijkbaar ongeveer 2 weken eerder begonnen. We hopen dat het niet al te veel regent de komende weken dat we hier zijn. Er is momenteel alleen in de avond stroom en na zoveel regen hebben we ook geen stromend water meer. Het is ‘back to basics’ zo af en toe. Door de regen is het flink afgekoeld, een maximum temperatuur van 20 graden overdag.

Om 10:00 uur begon de kerkdienst, wij waren daar ook bij aanwezig. Door het slechte weer was het rustig in de kerk en zaten er vooral alleen de meiden van de middelbare school. Zij keken ons met grote ogen aan en gniffelde toen ze ons bij de vredeswens een hand gaven. Hun haren zijn kort geknipt, dit vanuit hygiënisch oogpunt en omdat ze anders de hele dag vlechten in elkaars haar maken, i.p.v. hun huiswerk doen. De dienst werd opgevrolijkt door het koor wat a capella zong en werd ondersteund door een trommel en een ander zelfgemaakt instrument met flessendopjes. Mariska heeft ons nog in het chitumbuka voorgesteld aan de gemeenschap, dit werd leuk ontvangen. Een deel van de gemeenschap kende Mariska’s Malawiaanse naam ‘nyasingi’ nog en Daniëlle heeft nu ook een Malawiaanse naam gekregen ‘nyamahonga’, maar die moet ze ook nog even zelf onthouden.

De middag hebben we in het huis van de paters doorgebracht. Momenteel zijn we druk bezig met het maken van schetsen voor het eerst volgende project: de kraamkliniek. De kraamkliniek begint al beter vorm te krijgen en de inventaris voor het multidisciplinaire centrum is in kaart gebracht. Door de kou en nattigheid hebben we er een zeer productieve middag en avond van gemaakt.

We hopen op beter weer, al is de regen wel goed voor het land!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close