Drukke dag in de kliniek

Elke dag, dus ook vandaag op dinsdag 23 oktober, beginnen de medewerkers van de kliniek met een korte dienst, er wordt gezongen en gebeden. Tevens wordt voor het eten en zelfs voordat ze met de auto op weg gaan een gebed gebeden. Het is dan zeker te merken dat we ons bevinden tussen paters en nonnen. De meiden op de middelbare school bidden ook elke dag de rozenkrans, in een rijtje lopen ze al zingend rond het plein.

Daniëlle heeft samen met Mhoni zeven kinderen gezien met een motorisch probleem. De eerste jongen die binnenkwam was 11 jaar. Hij heeft een hersenvliesontsteking gehad toen hij 3 maanden was en malaria toen hij 9 maanden was. Hij kan zijn linkerarm nauwelijks gebruiken, kan zichzelf niet zelfstandig aan- of uitkleden, beweegt erg traag en heeft verminderde kracht in alle extremiteiten. Het lijkt erop dat dit te maken heeft met de ziekteperiode toen hij baby was. Na het vraaggesprek hebben we gekeken wat hij wel nog kan doen met zijn linkerarm. We hebben hem kralen laten rijgen. Hij vond dit hartstikke leuk om te doen, dit was te zien aan zijn brede glimlach die hij elke keer had als hij zelf een blokje erop had gekregen! Deze jongen heeft best wat potentie om door middel van fysiotherapie en oefeningen thuis te verbeteren in zijn motoriek en zelfstandigheid.

Mariska heeft in de tussentijd meegelopen met het spreekuur van de dokter. Vandaag bleek maar weer hoe lang sommige patiënten wachten en uitstellen tot ze naar de dokter komen. Meestal vanwege de te verwachten medische kosten die niet betaald kunnen worden. In de hoop dat de situatie verbeterd wordt het alleen maar slechter. Zo ook vandaag een patiënt die zich presenteerde met enorme hoofdpijn en een dikke wang. In eerste instantie werd gelijk gedacht aan een rotte tand. Maar toen de patiënt de mond iets opende liep de pus letterlijk uit de wang. Wat heeft deze patiënt een pijn gehad. Omdat er geen mogelijkheden zijn de patiënt in deze kliniek verder te helpen, werd een doorverwijzing uitgeschreven naar Mzuzu Central Hospital. De medische kosten zijn daar gratis, maar de transportkosten wegens de afstand zijn het volgende probleem. Het is te hopen dat deze patiënt toch een mogelijkheid heeft gevonden om naar het andere ziekenhuis te komen. Later in de ochtend heeft Mariska wat eigen patiënten gezien en voedingsadvies gegeven. Het is elke keer weer een uitdaging om patiënten hier te helpen en te streven naar een zo volledig mogelijk dieet. Veelal hebben patiënten geen mogelijkheid om twee of drie keer per dag te eten, voeding is eenzijdig: hoog in koolhydraten, weinig vezels en eiwitten. Voor kinderen tot 15 jaar zijn er iets meer mogelijkheden met bijvoorbeeld aanvullende bijvoeding. Dit bestaat uit Chiponde (een soort notenpasta) en soja bloem. Mits er voldoende op voorraad is en dit meegegeven kan worden aan de moeder. Tevens is het idee ontstaan om samen met de dokter en de gezondheidsmedewerker een kookworkshop te organiseren voor ongeveer 25 vrouwen (uit verschillende dorpen). Er zal uitleg gegeven worden over voeding, hygiëne en leefstijl. Tevens worden nieuwe recepten gedemonstreerd met lokaal (goedkoop) beschikbare ingrediënten. Deze vrouwen hebben een belangrijke sociale rol binnen hun dorp. Hierna zullen de vrouwen in staat zijn om de opgedane kennis weer door te geven aan andere vrouwen in hun dorp.

Daniëlle zag ook Maureen, dit meisje is 5 jaar en heeft een hersenbeschadiging opgelopen vlak na haar geboorte. Zij kan niet zelfstandig zitten en zich niet zelf voortbewegen. De hulpvraag van de ouders is dan ook dat zij zelf kan zitten (al dan niet met een speciale stoel) en dat zij zich kan voortbewegen bijvoorbeeld door te kruipen. Moeder is al actief bezig met het rekken van de stijve spieren. Maureen vind buikligging totaal niet prettig, zij begin direct te huilen. Aan moeder is uitgelegd hoe ze dit zo kan doen dat Maureen op haar buik ligt en dan de moeder als het ware aankijkt. Vaak vinden kinderen dit prettiger omdat ze dan dicht bij hun moeder zijn. De therapie is nu in eerste instantie gericht op het versterken van haar romp- en nekspieren door haar veel op haar buik te leggen en uit te lokken dat ze zich opricht, zodat ze uiteindelijk kan zitten.

De man die erbij staat is gezondheidsmedewerker Mhoni. Samen doen we de behandeling. Hij vertaald steeds van het Engels naar het Tumbuka.

Als laatste op de ochtend, kwam Loda bij Daniëlle op het spreekuur. Dit meisje is 3 jaar en kan nog niet lopen. Zij kan wel zelfstandig zitten, zichzelf verschuiven met haar handen in buiklig, en staan met steun. Ze was wat verlegen, maar de rammelaar maakte alles goed. Zij is geboren met een hartafwijking. Hier in Malawi kunnen ze geen operatie doen, daarvoor moet ze naar Zuid Afrika of India. Helaas hebben haar ouders daar het geld niet voor. Na verder lichamelijk onderzoek kwamen we erachter dat zij een vergrote mobiliteit heeft, met name in haar enkelgewrichten (45° dorsaalflexie voor de kenners). Alle andere gewrichten hadden ook een vergrote mobiliteit. Aangezien ze erg verlegen was hebben we nog weinig aanvullend onderzoek kunnen doen en haar spontane motoriek nog niet echt gezien. Maandag gaan we daarmee verder!

Inmiddels is de zon heerlijk gaan schijnen, dus dat is weer genieten. De temperatuur is precies goed, 24 graden.

De middag heeft Daniëlle besteed aan het uitwerken van de casussen en Mariska is verder gegaan met de kraamkliniek plannen.

Terwijl we druk in het kantoor bezig waren werd Mariska bij de dokter geroepen. Een student van de middelbare school kwam op het spreekuur met een hevig ontstoken oksel. Het was even flink doorbijten voor deze studente aangezien er alleen lokale verdoving was om de wond uit te ruimen en goed schoon te maken. Gelukkig hebben we haar goed kunnen helpen.

Ook hebben we binnen gekeken in het multidisciplinaire centrum. Een deel van het plafond zit er al in. Door de steigers was het lopen een beetje lastig, maar we wilden graag alle ruimtes eens bekijken. Het ziet er al goed uit! We zijn tevreden tot nu toe.

Een gedachte over “Drukke dag in de kliniek

  1. Marieke Wapenaar 29 oktober 2018 — 08:57

    Hoi Mariska en Danielle, wat geweldig dat jullie zo uitgebreid vertellen over jullie dagen daar in Malawi en wat indrukwekkend wat jullie allemaal meemaken! Wat zal het een enorm verschil zijn met jullie werk hier….Ik hoop dat deze reis bijdraagt aan de verbondenheid van ons hier met jullie project daar en wens jullie heel veel goeds toe, in alle ontmoetingen en alle ontspannings momenten!
    Hartelijke groet,
    Marieke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close