Het is weer maandag

Helaas voelde Mariska zich vanmorgen nog niet goed vanwege buikklachten na het eten van gluten op zondag. Zij heeft zichzelf ziek gemeld voor vandaag in de kliniek en doet het even rustig aan.

Daniëlle was om 8:00 uur bij de kliniek waar zij samen met mhoni 9 patiënten heeft gezien. Twee daarvan waren nieuw. Daniëlle heeft een kamer omgebouwd tot fysiotherapie ruimte zodat de kinderen op de grond (op een kleed) kunnen spelen.

De casussen die voorbij komen zijn stuk voor stuk uniek en interessant.

Washington, de jongen van 11 jaar die vorige week voor het eerst kralen reeg, had ook een afspraak. Zijn moeder had van plastic dopjes zelf een kralen rijg spelletje gemaakt, zo goed dat ze hier direct initiatief voor heeft genomen. We hebben nog meer spellen gedaan voor de fijne motoriek, zoals een blokje pakken waarbij hij zijn linker arm zo ver mogelijk moest uitstrekken. Ook zijn we bezig met het leren aan- en uitkleden. De knoopjes van zijn blouse open en dicht doen was nog een stap te moeilijk, maar de blouse uiteindelijk uittrekken gaat wel. Moeder zou ook thuis proberen hem te betrekken bij het aan en uitkleden, i.p.v alles automatisch voor hem te doen. Daarna hebben we nog wat oefeningen gedaan voor de grove motoriek, zoals springen, lopen met grote stappen en rennen. Dit ging beter dan we in eerste instantie gedacht hadden bij het zien van het trage looppatroon van hem.

Vervolgens kwam Praise, hij is 4 jaar oud en heeft cerebrale parese (hersenbeschadiging tijdens of vlak na de geboorte). Bij hem zijn we vorige week op huisbezoek geweest. Hij was vandaag erg alert, wat een verschil met vorige week. Het eten gaat wat beter nu ze hem op een lepel te eten geeft ipv drinkend uit een beker. Hij kijkt voornamelijk naar links als hij op zijn rug ligt. We hebben moeder aangeleerd hoe ze hem kan stimuleren ook de andere kant op te kijken. Dit doe je door met je hand de linkerkant af te schermen, vlak voor zijn ogen, hierdoor wordt het daar donker en oninteressant en gaat hij vanzelf zijn hoofd naar rechts draaien. Moeder vond dit heel frappant om te zien en zou dit ook toepassen tijdens de oefen/speel sessies thuis. Praise is enorm stijf in zijn spieren en gewrichten. Zijn armen komen in eerste instantie niet boven de 90 graden uit, na een aantal keer bewegen lukt dit wel. Het is belangrijk dat die mobiliteit er wel zoveel mogelijk in blijft vanwege hygiëne (anders kunnen de oksels niet goed schoongemaakt worden) en het aan- en uitkleden wat anders zeer moeizaam gaat.

Idah is een meisje van 2 jaar en 9 maanden zij zit altijd op dezelfde manier met haar benen opzij en ook haar hoofd hangt altijd dezelfde kant op. Ze kan zich niet zelf van de ene naar de andere houding bewegen door op haar billen te schuiven of te kruipen. In buikligging zie je dat ze haar hoofd niet kan heffen (voor de kenners: zij komt niet tot de 90 graden). Er is zo veel te zien bij dit meisje, dat een halfuur veels te kort is om alles uit te vragen en te onderzoeken. Wel heeft Daniëlle de casus besproken met collega kinderfysiotherapeuten. Volgende keer weer verder onderzoeken.

Genius is een jongen van 8 jaar en heeft een verminderde coördinatie in zijn linkerarm en been. Rechts heeft hij ook wat problemen met bewegen, maar links valt meer op. Zodra hij binnenkwam en de nieuw gekochte bal zag was hij op zijn gemak en mocht hij Daniëlle wel. Als afsluitening mocht hij steeds harder wordende high fives geven, dit vond hij én leuk om te doen én het was een goede oefening. Hij zal zeker baat hebben bij kinderfysiotherapie!

De laatste casus die we toelichten voor vandaag is die van Maureen (meisje van 5 jaar met hersenbeschadiging). Thuis kan ze niet echt spelen en heeft zij geen speelgoed. We hadden wat ballen en blokjes hier gekocht en zij vond de roze bal enorm leuk! Ze was die met haar rechterarm aan het wegduwen en met haar rechtervoet aan het schoppen. Zo mooi om te zien hoe ze hier voor het eerst aan het spelen was en tegelijkertijd nog aan het oefenen was met haar motoriek!

We gaan niet alle casussen hier uitgebreid toelichten, want anders zou het wel een heel lang verhaal worden :). Wat we vooral willen laten zien is dat elk kind met een beperking het waard is om extra zorg te krijgen, zoals fysiotherapie. En dat er voor veel van deze kinderen nog mogelijkheden zijn om zelfstandig te lopen/worden. Vaak ontbreekt het aan de financiën om dit mogelijk te maken en dat is voor ons precies de reden om dit centrum door te zetten. Immers heeft elk kind recht op een toekomst!

Morgen (dinsdag) geven we een kookworkshop voor vrouwen uit de omliggende dorpen. We willen de recepten gaan bereiden die we tijdens het project bezoek aan Esther, van de vrouwen hebben geleerd. Door miscommunicatie kwamen we erachter dat we morgenochtend de kookworkshop doen i.p.v. in de middag. Dus Daniëlle is snel samen met de chauffeur van de paters naar de markt gegaan en heeft daar de inkopen gedaan. Wat een bizar lage prijzen daar: 3 uien voor omgerekend 25 cent, 4kg zoete aardappels voor omgerekend 80 cent, 2kg aardappelen voor omgerekend 1,25 euro. In totaal waren we 7 euro kwijt voor alle inkopen op de markt! De supermarkt is een stuk duurder, maar daar moesten we de producten nog halen die niet op de markt waren, zoals bloem.

Na het eten zijn we weer op tijd ons bed ingedoken!

2 gedachten over “Het is weer maandag

  1. Geweldig dat jullie zoveel voor deze kinderen kunnen betekenen! Keep up the good work! 👍

    Like

  2. Hoe gaat het met mariska…hoop inmiddels beter!
    We genieten vd mooie verhalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close