Alles op het laatste moment

Vrijdag 2 november, onze laatste dag bij het project. ‘S ochtends werden er vanuit de overheid klamboes uitgegeven. Dit wordt elk jaar gedaan, vlak voor het regenseizoen, wanneer de malariamug in aantal toeneemt. Zo’n 400 mensen hebben een net opgehaald! Hopelijk worden de netten nu gebruikt waar ze voor bestemd zijn en dus niet om mee te vissen, om te tuinieren of om er iets anders mee te maken. Bij voorkeur wordt er onder de netten geslapen zodat de kans afneemt om ’s nachts gestoken te worden wanneer de mug actief wordt.

Daniëlle heeft de kinderfysiotherapiecasussen verder uitgewerkt en een plan gemaakt hoe dit verder gecontinueerd kan worden als ze weer in Nederland is. Het plan is als volgt: Mhoni heeft Daniëlle veel zien werken en is nauw betrokken geweest bij de behandelingen en de selectie van de kinderen. Thawani (verpleegkundige assistent) is heel leergierig en wilt zich hier graag verder in verdiepen. Kondawi (de fysio student uit Mzuzu Central Hospital) is zeer geïnteresseerd om hier te werken. Wij gaan bekijken hoe we zijn salaris kunnen bekostigen en tot die tijd houden we contact. Bijvoorbeeld over de benodigde speelmaterialen in de fysiotherapie ruimte. Maar ook zal hij nauw betrokken zijn bij het ontwerpen van de aangepaste stoelen voor de kinderen. We hopen die stoelen (en in ieder geval de ontwerpen) binnen zes weken af te hebben.

Gedurende het ochtend spreekuur heeft Mariska, met de dokter, patiënten gezien. Het was overvol in de kliniek. Om 9 uur waren er al 30 patiënten gezien en nog zeker 30 patiënten waren aan het wachten in de wachtkamer. Wederom was meer dan de helft malaria patiënt. Vandaag was er ook een oude man van 91 met hypertensie (hoge bloeddruk). De man hield vocht vast, had dikke benen, veel hoofdpijn en slecht zicht. Met behulp van medicatie en een zout- en vochtbeperkt dieet zal het hopelijk weer verbeteren. Ondanks dat deze patiënt erg blij is met onze kliniek en medische hulpverlening, moet hij nog steeds meer dan 2 uur lopen om bij ons op spreekuur te kunnen komen. Dat de kliniek goed beoordeeld wordt en dat patiënten liever naar ons komen dan naar de andere ziekenhuizen (ook al moeten ze 53km afleggen), blijkt uit het grote aantal wachtende patiënten. In principe bereikt Pio Health center ruim 25.000 mensen. Maar bovenop dit aantal komen veel mensen van verderop (ruim 70 km). Met name vanwege de lage kosten voor medicijnen, de manier hoe patiënten behandeld worden en de zekerheid dat medicatie op voorraad is en je dezelfde dag nog gezien wordt door een dokter, zijn veel redenen voor de mensen in het noorden om naar Pio Health center te komen. Dat patiënten niet juist behandeld worden of dat de capaciteit niet voldoende is hebben we in de afgelopen weken kunnen zien toen we meerdere overheids- en privéziekenhuizen bezochten. Dit geeft nog maar eens aan hoe belangrijk het is om Pio Health Center uit te breiden tot ziekenhuis met een kraamkliniek.

De moeder van het kindje Loda kwam ook muskieten netten ophalen. Aangezien Thawani nog niet had meegekeken bij de therapie hadden we haar uitgenodigd nog een keer naar therapie te komen. Zo kon Daniëlle hem laten zien hoe je een behandeling doet en hoe je de speelmaterialen kan gebruiken die we er al hebben liggen. De moeder van Loda zei dat ze gister uit zichzelf was gaan staan! Echt super goed! Ook pakte moeder de oefeningen steeds makkelijker op door bijvoorbeeld de bal hoger te houden, om haar op die manier aan te moedigen te gaan staan. Heel leuk om dit zo op het laatste moment nog te zien. Daarbij wilde Loda zelfs met Daniëlle spelen en kon zij meer met haar doen. Het was een persoonlijke overwinning om het vertrouwen, van een in eerste instantie wantrouwig kind, te winnen. 🙂

In de pauze was het tijd voor Hollandse taart. Dit hadden we immers beloofd aan onze collega’s. De appeltaart hebben we vanmorgen bij de bakker af laten bakken. Iedereen zat er van te smullen!!

‘S middags was Daniëlle bij de timmerman langsgegaan om te vragen of hij de mogelijkheid heeft om spullen te maken voor de fysiotherapie ruimte, zoals: krukjes op verschillende hoogtes, aangepaste stoelen voor de kinderen en grote kussens in verschillende vormen om oefeningen mee te doen. De timmerman vertelde dat er vanmiddag een vrijwilliger uit Duitsland komt en hem gaat helpen in de werkplaats. Hij verwachtte dat het samen met hem wel zou gaan lukken om dingen te maken! De Malawiaanse timmerman heeft geen mobiel, dus hem kan ik geen foto’s sturen. Die Duitse man gelukkig wel. Vanavond zal Daniëlle contactgegevens uitwisselen met hem en hem alvast wat voorbeelden sturen, van wat we willen hebben. Gelukkig kon dit ook nog weer even op het laatste moment geregeld worden!

In de middag is Mariska wederom met zuster Theresa naar het hoofdkantoor van ministerie van gezondheid gegaan. Daar had zij voor de 2e poging een afspraak met het hoofd preventie en behandeling van ondervoeding. Daar aangekomen was hij (George) niet aanwezig. De moed begon Mariska aardig in de schoenen te zakken. Gelukkig na 45 min wachten kwam hij toch nog opdagen. Het doel van het gesprek was om enerzijds te bespreken hoe nu om wordt gegaan met ondervoede kinderen en of er wel extra aandacht wordt gegeven aan kinderen met een beperking, aangezien zij gauw ondervoed raken. Anderzijds wilden we in aanmerking komen voor bijvoeding (zoals Chiponde) en supplement verstrekkingen vanuit Pio Health center. Dit met als reden om meer toezicht te houden op de behandeling van onze ondervoede patiënten. Tevens heeft dit als voordeel voor de patiënt dat zij geen (onnodige) bezoeken aan een ander ziekenhuis hoeven te brengen. In het gesprek werd al gauw duidelijk dat dit laatste zou kunnen! Vanaf maandag zal een voorraad bijvoeding gebracht gaan worden naar de kliniek. We zijn heel blij dat we dit nog op het laatste moment voor elkaar hebben gekregen. Om dit optimaal te laten werken zal vanaf dan het screenen op ondervoeding al bij de intake nauwkeurig gedaan worden. Tijdig ondervangen van ondervoeding zal de ontwikkeling van het kind ten goede komen. George gaf aan ook erg blij te zijn met de ontwikkelingen in Pio Health center. Hij bedankte Mariska’s oplettende observaties van de casussen (van ondervoede kinderen) die we zijn tegengekomen bij Pio Health Center. In de toekomst zal hij erop gaan letten dat de voorraad van supplement voeding voldoende is bij de distributuecentra. Tevens zullen kinderen met een beperking langere tijd van deze bijvoeding gebruik kunnen maken en zullen zij niet zomaar uit het programma gehaald worden als hun streefgewicht net behaald is. Contact gegevens zijn uitgewisseld om meer samenwerking met het ministerie mogelijk te maken.

Daniëlle heeft in de middag aan Thawani in 2 uur tijd een spoedcursus kinderfysiotherapie gegeven, gericht op de casussen die zij de afgelopen weken gezien heeft. Gelukkig is hij enorm leergierig! We gaan zien hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.

De middag sloten we af met een potje voetbal. Mariska stond in het goal en heeft een aantal mooie ballen tegen gehouden! Daniëlle stond in het veld en had ook een aantal rake ballen geschoten. Het voetbalteam heeft geen geld voor shirtjes of voetbalschoenen. Het ene team gaat ‘zonder shirt’ dat is dan het zwarte team en de andere gaan met hun shirt aan. De voetbalschoenen zijn van plastic, wat in de brandende zon kan gaan smelten. Tevens speelt het merendeel van het team op blote voeten. We zouden graag voor hen de volgende keer tenues en voetbalschoenen willen meenemen. Op die manier kunnen ze ook officieel deelnemen aan wedstrijden. We moeten nog even kijken hoe we dat kunnen regelen…

De avond sloten we af met nog 1x eten bij de paters!

Een gedachte over “Alles op het laatste moment

  1. Fantastisch meiden wat jullie in die paar weken voor elkaar gekregen hebben. Ik ben trots op jullie!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close