Terugreis

Zaterdagochtend 7:00 uur, we nemen afscheid van de paters, nonnen en deze speciale plek. Wat een fantastische weken waren dit. In zeer korte tijd hebben we een heleboel bereikt! We willen de paters en nonnen hartelijk danken voor hun gastvrijheid! Het was overal een warm welkom en het contact met hen is heel fijn. Dat maakt ook dat deze samenwerking met hen en Live Life Foundation zo goed loopt!

Pater Lajiu heeft ons na het afscheid, met de auto naar Lilongwe gereden. Hij moest daar toch toevallig dit weekend zijn. Zuster Vincey ging ook met ons mee en ook een pater in opleiding (hij is 23 jaar). We konden bij de paters overnachten en ook weer eten dus dat was ideaal. Rond lunchtijd waren we aangekomen en hebben wat gegeten. Pater Sijo (Mariska kende hem nog van 3 jaar geleden) heeft ons naar de stad gereden want daar wilde we kijken voor wat spullen voor de fysiotherapie. We hebben speelmatten en klei gekocht. Pater Lajiu neemt die van de week mee terug naar Lusangazi. De andere spullen zoals houten blokken, grote ballen, ander houten speelgoed en grote ringen om ergens overheen te doen willen we graag (tweedehands) vanuit Nederland naar Malawi krijgen. In Malawi is dat soort speelgoed moeilijk te verkrijgen of van matige kwaliteit. Liever goed en duurzaam dan goedkoop. Mocht iemand nog vergelijkbaar speelgoed over hebben, houden we ons aanbevolen om te bekijken of we dit kunnen gebruiken!

De dag sloten we af met een avondwandeling van een halfuur samen met pater Sijo. De mensen in de omgeving waar de paters wonen zijn van hogere klassen. Of te wel welvarend met grote huizen. Gek om dat in Malawi te zien!

Gisteren stonden we nog één keer op Afrikaanse tijd (5:30 uur) op om het optimale uit de laatste dag te halen. Pater Sijo heeft een rondleiding met de auto gegeven door Lilongwe. Waar we gister al vonden dat de huizen groot waren, zijn ze hier echt immens. Bizar hoe de kloof tussen arm en rijk is. Hij liet een huis zien van een bekende van hem met een mega grote en mooi aangelegde tuin. Om een foto in de tuin te maken (bv voor trouwerijen), vragen ze omgerekend 60 euro per foto! Wij hadden er meer dan 10 gratis.

Een paar straten verderop zie je de kinderen en de geiten weer tussen het afval lopen. Het zou toch fijn zijn als de rijken ook in andere dingen kunnen investeren, dan enkel zelf nog rijker worden.

Vervolgens hebben we nog een ziekenhuis bezocht waar we een rondleiding kregen op de kraamafdeling. Het was er overvol. Er moesten zelfs pas bevallen vrouwen, met een matras op de vloer slapen, omdat er niet genoeg bedden zijn. Het was net bezoekuur en nu zagen we gelukkig wel wat kersverse trotse vaders op de afdeling!

Om 14:30 uur stapten we, met weemoed maar zeker voldaan, in het vliegtuig. We kunnen niet wachten totdat we weer een voetstap in Malawi zetten!

We zijn net weer veilig geland in Nederland en hebben een goede vlucht gehad. We willen iedereen hartelijk bedanken voor het meelezen en meeleven met onze belevenissen tijdens onze reis!!!

Voor nu willen we jullie graag nog een keer meenemen in wat we de afgelopen tijd in Malawi hebben gedaan. Maar ook wat de plannen zijn voor de toekomst.

We hebben aan mensen hier laten zien wat we met kinderfysiotherapie doen. De kinderen met een beperking hebben extra aandacht gekregen (hoe met ze te spelen, in welke houding gezeten kan worden tijdens eten), er zijn behandelplannen gemaakt en er is kennis overgebracht aan Mhoni en de andere personeelsleden van de kliniek. Daarbij is een vervolg plan opgesteld hoe we nu verder gaan de komende tijd. Allereerst moet het gebouw afgerond worden en zullen er speciale stoelen en andere materialen gemaakt worden. De eerste ideeën en schetsen zijn momenteel al over en weer aan het gaan! In Nederland zal Daniëlle hulp vragen aan haar oom om de uiteindelijke ontwerpen te maken. Ondertussen zal de behandeling gecontinueerd worden door Mhoni en Thawani met Daniëlle en haar kinderfysiotherapie project groep als ‘hulplijn’ in Nederland.

We zijn bij vier ziekenhuizen wezen kijken naar de kraamafdeling en bij twee ook naar het laboratorium. Al deze informatie was zeer nuttig om in het plan voor het toekomstige ziekenhuis van het Pio Health Center mee te nemen.

De eerste schetsen voor de kraamafdeling zijn al gemaakt en zullen verder uitgewerkt worden als we in Nederland zijn. Dit is ook afhankelijk van de eisen van CHAM (de organisatie waar Capuchin Mission mee samenwerkt). We weten nu al wel wat we juist wel en ook juist niet zouden willen. Mariska heeft contact gehad met een bevriende arts (Kevin) uit Kenia. Hij kan goedkoper materiaal voor het laboratorium regelen en het dan opsturen naar Malawi. Daarbij heeft Mariska samen met de personeelsleden overlegd welke materialen er nodig zijn voor de ‘eerste hulp’ en de zorg door de dokter. Mariska heeft zondag met Kevin overlegd wat hij voor ons kan doen. Hij is er meteen mee aan de slag gegaan! We gaan een nieuwe weegschaal, operatie instrumenten, hechtmateriaal, digitale voorhoofd thermometers en een hemoglobine meetapparaat (voor het bepalen van het ijzergehalte in het bloed), voor niet al te veel geld aanschaffen. Zo kan het medisch personeel nog specifieker en sneller behandelen in de kliniek.

Mariska heeft het belang van juiste voeding nog eens goed belicht tijdens de kookworkshop. Zowel voor ‘gezonde’ mensen: elke dag groenten / fruit eten, beperkt gebruik van zout, suiker en gefrituurd eten en niet alleen Nsima, ook al is dat hèt eten in Malawi. Dit geldt tevens voor de jonge kinderen, ondervoede kinderen en kinderen met een beperking. Daarbij is ook geregeld dat we bijvoeding kunnen gaan uitgeven vanuit Pio Health Center. Er zal meer voorlichtingsmateriaal aangeschaft (in de lokale taal) en ontwikkeld worden, zodat patiënten beter voorgelicht worden. Ook zal er meer met protocollen gewerkt gaan worden. Met name handhygiëne bij het medisch personeel is van groot belang om preventie van ziektes en besmetting te voorkomen. Ook voor het medisch personeel is zeep in het dagelijks gebruik nog niet echt een gewoonte. Het zal dan ook zeker nog tijd kosten voordat dit voor iedereen een gewoonte is geworden.

We zijn er natuurlijk nog niet. Er liggen grote plannen voor ons. Maar ook de kleinere plannen willen we waarmaken. Zo zouden we graag als cadeautje voor het nieuwe jaar zo veel mogelijk zeepjes en tandpasta naar Malawi willen opsturen, zodat deze kunnen worden uitgegeven. Het begint allemaal bij basishygiëne. Voor veel Malawianen is een eenvoudig stukje zeep al te duur. Het is kiezen tussen eten kopen of zeep aangezien voor veel mensen het daginkomen niet meer dan €1-€2 is. Immers is het beter om ziektes te voorkomen dan te behandelen. Onze oproep is dan ook: Heb je een zeepje over of vanuit een hotel meegenomen (ongebruikt) dan kan die bij ons worden ingeleverd. De tandpasta is al gedoneerd!

De voetbalclub waar pater Francis ook in meevoetbalt heeft geen geld voor tenues en voetbalschoenen. Graag willen we de mogelijkheid bekijken om dit voor hen te verkrijgen. Ook hiervoor zijn ideeën altijd welkom.

Om de bouw van het multidisciplinaire centrum af te ronden en de fysiotherapieruimte in te richten hebben we nog 8500 euro nodig. Een deel hiervan hopen we bij elkaar te krijgen door het verkopen van Afrikaanse (uit Kenia en Malawi) producten. We hebben tassen, oorbellen, armbanden, kettingen en kerstkaarten (zoals vorig jaar). Met sinterklaas en kerst in aantocht zullen we binnenkort op de Facebook pagina en de website de items plaatsen. Misschien leuk voor een cadeautje met sinterklaas of kerst of in de kerstpakketten van uw medewerkers? 🙂 Daarbij, nog een extra aanbeveling: mocht je online iets bestellen (bv via booking.com, bol.com of wat anders) doe dat dan eerst via http://www.sponsorkliks.nl. Door je bestelling eerst via die site te laten gaan, krijgen wij daar commissie geld over (het kost de consument niks). Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de website, daar staat een filmpje hoe dit gedaan kan worden.

Voor nu tiwonanenge! (tot ziens in het Chitumbuka; lokale taal in het noorden van Malawi)

Een gedachte over “Terugreis

  1. Wat fantastisch werk hebben jullie gedaan!! Geweldig om de blogs te lezen de afgelopen weken en te zien hoe jullie werk al tot zichtbare verbeteringen leidde bij o.a. fysio patiënten. 👍.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close